HTML

Mentolos Cigaretta

Csak a szokásos agymenéseim

Friss topikok

  • Gyermekpszichológus: Barcelonában is fizetni kell, hogy kártyával fizethess, de eleve 10 euro alatt ezt sem lehet. (2012.07.25. 21:34) Ez egy sziget, itt minden másképp működik
  • Winterpsy: Hm....az igények kezdenek félelmetesen hasonlítani a nők által gyakran megfogalmazott panaszokhoz,... (2011.07.14. 07:37) A 21. századi férfi
  • ng: Szia! Ezen a posztodon olyan jót derültem! :) (2010.11.29. 02:06) Inszomniás madarak
  • ng: Szia! Nem nehéz átéreznem. Rendszeresen kizavarnak engem Münchenbe, kedden is oda megyek. De enge... (2010.11.29. 01:48) Kati vagyok és magányos
  • ng: 1988, Németország, Észak-Rajna-Vesztfália: 7-éves német srác: Honnan jöttél? én: Magyarország. 7én... (2010.11.29. 01:21) Párbeszédek

Címkék

Szép lenne, ha igaz lenne

2013.03.24. 20:23 egykata

A Gyere Haza Alapítvány nemrég megjelentetett 10 pontjára szeretnék reagálni az elmúlt 3 évem tapasztalataival: Baromság. Szépen hangzó állításokat fogalmaznak meg, hol az érzelmeinkre apellálva, hol pedig olyan racionális érvekkel alátámasztva, amik sajnos nem állják meg a helyüket.

Vegyük sorra a pontokat:

10. A teljesítményt díjazó jövedelemadó: 2011. január 1-től Magyarországon 16% a személyi jövedelemadó kulcsa. Ezen kívül még nyugdíjjárulék 10%, 1,5% munkaerő piaci járulék, egészségbiztosítási járulék (összesen) 7%. Marad 65,5% a zsebemben, ez viszont európai viszonylatban kevés. 98000 forintos minimálbérrel számolva 64190 forint marad havonta. Ebből én nem tudnék megélni. De van egy diplomám, és tegyük fel, hogy el tudok helyezkedni a szakmában, akkor havonta 100ezer forintot kereshetek. Ebből se tudnék megélni, főleg, úgy, hogy albérletet kéne fizetnem.

9. A „magyar álom” - szabad pálya az új ötleteknek: Nyugaton a piacok beteltek, és ritkán sikerül induló cégeknek betörni a nagyok közé. Ezzel szemben Magyarországon érdemes az ötleteidet saját vállalkozással kamatoztatni. Csak legyen hozzá elég pénzed - ezt elfelejtették odaírni. Az elmúlt 3 évben rengeteg ötletem volt, amik közül néhányat meg is valósítottam, de kezdőtőke híján nem tudtam céget alapítani, és folyamatosan önkéntes keretek között dolgoztam, hogy legyen belőle valami. Egyébként a kezdő tőke hiányával nem is lett volna nagy gondom, mert annyi pénzem akadt, hogy céget alapítsak. A gondok ott kezdődtek, hogy zéró bevétellel is fizetnem kellett volna járulékokat, havi 45ezer forintot (most már 57 ezer, ha jól tudom). Erre már nem futotta.

8. Gyerekkorunk életérzései: Az az érzés, amit a balatoni strandon a naplemente jelent nekünk, a banális apróságok, az ízek, a lángos, a zsíros kenyér, a túró rudi. A balatoni naplemente tényleg egy banális apróság. A túró rudi és a lángos néha hiányzik, de nem annyira, hogy az egzisztenciámmal játsszak. Ez nem elég nyomós érv.

7. Budapest - multikultibb, mint gondolnád: A hazatérők közül többen felfedezték már, hogy a nyugati országok szokásai, ételei (miegymás) kis keresés után mind megtalálhatók Magyarország fővárosában. Ugyanez nem mondható el fordítva. Dehogy nem. Minden európai nagyvárosban meg lehet találni a "multikulti" fílinget, nem kell ehhez Budapestre menni. Sőt, még magyar éttermeket és boltokat is lehet találni, és én még nem voltam olyan európai városban, ahol Tokaji bort ne lehetett volna kapni.

6. Aranyat érő nyelvtudás: A magyarok sajnos nem gyakran beszélnek felsőfokon idegen nyelveket. A te külföldön megszerzett nyelvtudásod ezért aranyat érhet, ha el szeretnél helyezkedni. Hát nem tudom, lehet, hogy valamit rosszul csinálok, de 6 nyelven beszélek, ebből, a magyart leszámítva, kettőt felsőfokon. Akárhány állásra jelentkeztem, ezt valahogy sosem értékelték a kiválasztók. Mondjuk az én szakmámban elég, ha angolul jól tud az ember, a többi pedig már csak extra.

5. Olcsóbb egészségügyi ellátás: Valóban nincsenek luxus körülmények a kórházainkban, viszont az orvosok értenek a dolgukhoz, és egy vizsgálat nem kerül 100 dollárba. Oké, de cserébe erős hasi görcsökkel felmászatnak a kórház második emeletére, mert az ügyeletes nővér sorozatot néz, és nincs kedve a liftet kezelni. Amikor távozom, közli, hogy ne legyek már olyan kényes, egy éppen szülő nő (!) is meg tud mászni két emeletet (de minek, ha van lift? ja, hogy kulccsal működik, ami a nővérnél van). A vérvételkor a férfi ápoló bekísér egy vizsgálóba, becsukja maga mögött az ajtót, majd közli, hogy vetkőzzek le derékig. Alul, vagy felül? Kérdem megszeppenve. Elfelejtette mondani, hogy EKG-ra is szükség lesz... A vérvétel nyoma pedig hetekig ott éktelenkedett a karomon. Az egyik orvos félrediagnosztizált, a másik szimplán bunkó volt, és minden további vizsgálat nélkül hazaküldött - volna, ha megyek. A harmadik végre megvizsgált rendesen, és a negyedik fel is írta a megfelelő gyógyszert.

4. Szép lányok, helyes srácok, igazi barátok: Magyarországot még nem érintette meg a nemeket összemosó filozófiák szele. Egy baráti beszélgetés során is sokkal jobban megértesz valakit, akivel egy kultúrkörből jöttél. Mit jelent, hogy a nemeket összemosó filozófiák szele? Ezzel azt akarják mondani, hogy menjek haza, fogjam be a diplomás számat és szüljek elég gyereket, hogy ne verjen meg a férjem? Vagy azt, hogy ha miniben megyek a Margitszigetre bulizni nyáron, ne csodálkozzak, ha valaki beránt a bokorba? Egyébként én nyitott vagyok más kultúrkörökre, és nagyon szeretek a külföldi barátaimmal beszélgetni. Szerintem remekül megértjük egymást.

3. Családbarát szociális rendszer: Magyarországon a GYES két év. Az USA-ban pár hét. Idehaza most megéri családosnak lenni: a többgyerekes családok jelentős adókedvezményt kapnak, a kismamák részmunkaidőben térhetnek vissza a munkaerőpiacra. Azt, hogy mi számít családnak manapság Magyarországon, most nem is firtatnám.Viszont én még olyan kismamával nem találkoztam, aki minden nehézség nélkül vissza tudott térni a munkaerőpiacra. Olyan alkalmazottal igen, aki nem mert gyereket vállalni, mert féltette az állását.

2. Magyarnak lenni...: …közös emlékeket jelent, olyan sajátos látásmódot és érzéseket, amelyeket egy külföldi soha sem fog teljesen átérezni. Ezzel a ponttal egyetértek. Minden nemzetnek van egy sajátos látásmódja, amelyet egy külföldi sosem fog teljesen átérezni. Ez bizony mindenhol így van.

1. A családod és a rokonaid: Azok akiket szeretsz, de nem vihettél magaddal. …mert még a telefon és a Facebook sem pótolhatja a családi ünnepeket. Tényleg hiányoznak az otthoniak. A család, a barátok, a város és a kedvenc helyeim. Szeretnék én visszamenni a megszokott környezetembe, de szeretném, ha elismernének szakmailag, ha lenne mozgásterem, ha tudnék előre tervezni, megállapodni, berendezni az életemet, családot alapítani... És mindemellett nem szeretnék olyan dolgokkal küszködni, hogy választanom kell a BKV bérlet és a hús között, hogy 2-3 munkát kelljen vállalnom ahhoz, hogy fussa albérletre, miközben a magánéletem szép lassan széthullik az álmaimmal együtt.

Majd akkor szeretnék visszamenni, ha a Gyere Haza Alapítvány össze tud állítani 10 valódi érvet Magyarország mellett. Amikor nem tisztán érzelmi alapú döntés lesz majd visszamenni, hanem tényleg megéri.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mentolos.blog.hu/api/trackback/id/tr725166131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása